Vývar na asijský způsob

13.01.2022

České vývary jsou vynikající, ale co takhle zkusit vývar s nádechem exotiky? Asijský typ vývaru má mnoho variant, může obsahovat nudle, vejce, ale vždy je v něm velké množství čerstvé zeleniny. Jako očistné zimní jídlo je asijský vývar skvělou volbou. Na rozdíl od české polévky je to ale hlavní jídlo, takže si dáme jednu hlubokou misku a to bude všecko.

Suroviny na vývar

  • 1 kg drůbežích dílů
  • 1 menší cibule
  • 1 petržel
  • 2 mrkve
  • ¼ celeru
  • 2 kusy zázvoru o velikosti palce (rozkrájíme na špalíky)
  • půl polévkové lžíce hrubé soli

K dokončení vývaru

  • 1 malá hlávka čínského zelí
  • 2 hlávky pak choi salátu (lze vynechat a přidat víc zelí)
  • 1 ks vykostěného kuřecího stehna

Suroviny na dno misky (připravují se zvlášť)

  • 2 velké mrkve nakrájené na tenké špalíky, a můžete přidat 1-2 chilli papričky na droboučko nasekané. Nejprve na pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje (nejlépe sezamového) a vhodíme chilli. Hned vzápětí přidáme mrkev a prohodíme na pánvi. Přikryjeme pokličkou a hlídáme, aby se mrkev nepřipálila. Mrkev má být povolená, ale křupavá a má krásnou zářivě oranžovou barvu. A je hodně pikantní, pokud přidáte chilli.
  • hrst uvařených rýžových nudlí

Marináda

  • 2 velké stroužky česneku - nastrouháme najemno a dáme do misky
  • 4 cm tenčího kousku zázvoru - nastrouháme najemno, dlouhá spojená vlákna ze zázvoru vymačkáme do misky a vyhodíme. V misce zalejeme česnek a zázvor sójovou omáčkou, a promícháme, aby vznikla kašička.

Postup

Do hrnce dáme vodu, opláchnuté kuřecí díly, cibuli, zázvor, mrkev, petržel, celer a sůl. Vše pomalu vaříme (táhneme) 3-4 hodiny, v případě potřeby dolejeme troškou vody. Vývar má být hodně koncentrovaný, takže zbytečně neředíme.

Hotový vývar scedíme a vyvařené suroviny už používat nebudeme. Do scezeného vývaru, které ho je dost malé množství, nedoléváme žádnou vodu. Přivedeme k varu a přidáme kuřecí stehno pokrájené na menší kousky. Necháme maso zatáhnout a hned přidáme čínské zelí a pak choi, oboje pokrájené na proužky. Zelenina pustí vodu a vývar se tím zředí.

Zelenina má být povolená, křupavá, ne uvařená, takže vše jde hodně rychle, jakmile se srazí objem zeleniny pod hladinu hrnce, přestaneme vařit.

Do velkých hlubokých misek dáme na dno 1 kávovou lžičku marinády a přikryjeme ji menším hnízdem rýžových nudlí, pak vložíme mrkev. Přelijeme vařícím vývarem se zeleninou a masem a ihned podáváme.

Jak jste si všimli, v polévce je málo soli. My máme hodně rádi "singapurskou chuť", ta je v základu jemná, dává vyniknout kvalitě a chuti surovin. Chuť se dotváří až nakonec marinádou, kterou si můžete přidat podle chuti a také volbou chilli - když vynecháte, bude polévka "mild". S chilli bude "spicy".

Zázvor, chilli a česnek zahřejí, vývar posílí a velké množství zeleniny pročistí střeva. Zkusíte to taky?