Vegetariáni, vegani a vitariáni

Vydáme-li se na cestu za trvalým mládím, víme tak nějak instinktivně, že musíme dbát na zdravou výživu. Co to ale vlastně je - ta zdravá výživa - není už tak úplně jasné. A tak se inspirujeme hlavními směry ve stravování, o kterých se předpokládá, že jsou zdravé už z principu, především všechny podoby vegetariánství. Stručně řečeno, vynechám maso a mám vyhráno. Je to opravdu tak jednoduché? Ano i ne. Podívejme se, co se tím vegetariánstvím vlastně myslí.
Především, vegetariánství je pouze obecný pojem, který popisuje, že jeho příznivec nejí maso. Existuje však mnohem jemnější dělení, které určuje, co dalšího člověk omezující živočišné produkty odmítá konzumovat. Těch stupňů je mnoho, my si příznivce vegetariánství pro jednoduchost rozdělíme do tří skupin:
VEGETARIÁNI
To je nejjednodušší forma, stejnojmenná s pojmem pro obecné odmítání masa, ať už ze zdravotních nebo filozofických důvodů. Příznivci tohoto stupně maso odmítají většinou proto, že chov zvířat považují za neetický a vše, co je s ním spojené též. Často v této souvislosti zaznívají také argumenty o vysoké spotřebě vody a zátěži pro životní prostředí. Z hlediska zdraví může být maso pro některé osoby obtížně stravitelné, příliš tučné, nebo mohou mít obavy z kontaminace parazity, či jiných původců nemocí. Vegetariáni odmítají i vše ostatní, co vzniklo ze zabitého zvířete - sádlo, želatinu apod. Zpravidla jim ale nevadí konzumovat mléčné výrobky nebo vejce.
VEGANI
Vegani jdou v odmítání masa a živočišných produktů dále. Jejich rozhodnutí je většinou motivováno filozofickými a etickými důvody, kdy se jim příčí zabíjet zvířata, ale také je, coby živé bytosti, jakkoliv využívat ve svůj prospěch. Nekonzumují nic, co vzniká ze zabitého, ale i z živého zvířete. Odmítají mléčné výrobky, vejce, dokonce i med. Někteří také odmítají výrobky z kůže, vlny či hedvábí.
VITARIÁNI
Příznivci vitariánství nekonzumují nic, co bylo tepelně upraveno. Tvrdí, že tepelným zpracováním se potrava znehodnocuje a že převařené potraviny jsou už mrtvé. V podstatě mají pravdu.
Krásný pokus popisuje Břetislav Kafka v knize "Nové základy experimentání psychologie", v kapitole "Vitamíny". Uvádí, že média v hypnotickém stavu jsou schopna vnímat zářivou energii živých věcí (my bychom řekli auru). Popisuje jak rozmístil vařená a syrová jablka do temného sklepa. Poté uspal médium, zavedl ho do sklepa a nechal ho jablka posbírat. Citlivec poslepu posbíral všechna syrová jablka, ale z vařených ani jedno...
Když se mě zeptáte, jestli jsem vegetarián, odpovím, že nikoli. Maso, zvlášť bílé, si dám - tak dvakrát až třikrát týdně. Ale když jsem poprvé slyšel o vitariánství, docela mě to zaujalo - už proto, že výzkumy Břetislava Kafky beru velmi vážně. Výše popsaný pokus je jen jedním z mnoha, ve kterých se pan Kafka věnoval kvalitě a záření potravin a které jsou velmi přesvědčivé.
Uvědomil jsem si, že mnoho z toho, co doma jíme, už vlastně vitariánské je, nicméně ortodoxními vitariány nejsme. Existuje však mnoho výborných vitariánských jídel a dokonce i pamlsky. Včera žena donesla vitariánské bonbóny ze sušeného ovoce, a tak mi zachutnaly, že na ni moc nezbylo...
Vitariáni ve skutečnosti nemusejí vynechávat maso - takový tatarák nebo pršut není na závadu, stejně tak třeba nepasterizované mléko. Je ale pravda, že většina vitariánů je zároveň vegetariány.
V každém případě ve všech těchto stravovacích směrech najdete spoustu inspirace. Zkuste zajít do vegetariánské či vitariánské restaurace nebo bistra, ochutnejte nové věci - a třeba se tam potkáme...