Šestero praktických zásad správného vaření

28.08.2012

V minulém článku jsme si představili tři duchovní zásady správného vaření a nyní se posuneme blíže k praxi. Možná zjistíte, že některé z těchto praktických zásad vám otevřou nový pohled na zažité zvyky při vaření. Nuže, pojďme na to... 

VAŘTE S CO NEJMENŠÍHO POČTU KOMPONENT

Je to z jednoho prostého důvodu: Náš metabolismus si s tím daleko snáze poradí a důkladně využije vše, co jste mu předložili. Pokud by bylo složek stravy příliš velké množství, náš metabolismus si vybere ty nejjednodušší z nich (cukry a tuky), ty zpracuje a ostatní cenné živiny pošle zase ven. K téhle zásadě se budeme opakovaně vracet a povíme si k ní více... 

SMĚLE A ODVÁŽNĚ POUŽÍVEJTE KOŘENÍ

Seznamte se i s těmi méně známými: Kurkuma, fenykl, směsi Garam masala, Máhá... Ale pozor! Ne tak, že do vašeho pokrmu nasypete vše, co doma najdete. Do jednoho pokrmu použijte nejlépe jedno, maximálně dvě a jen opravdu výjimečně tři různá koření. A koření vybírejte ne podle toho, co se do kterého pokrmu podle tradic dává, ale co vám právě dnes nejvíc voní. Když připravuji nějaký pokrm, pomalu si přičichnu a nasaji vůni každého koření a pak si řeknu - tak dneska to bude tymián. Ale za týden do téhož pokrmu to třeba bude bazalka... 

PŘIDÁVEJTE KOMPONENTY VE SPRÁVNÉM POŘADÍ

Nejdříve se do pokrmu dávají potraviny, které jsou nejvíce Jin, a naposledy ty, které jsou nejvíce Jang. V tomto pořadí si na sebe jednotlivé komponenty nejsnáze zvyknou a dostanete z nich maximum. Pokud vám tyto pojmy nic neříkají, seznamte se s učením Feng-Shuej, které vám bude inspirací i pro mnoho dalších aspektů vašeho života. Správné "magické" pořadí je:

  • Cibule, pórek, česnek (pozor, medvědí česnek je bylina, ten přidávat až s kořením)
  • Zelí, kapusta, ředkev, kedlubny, květák, dýně
  • Kořenová zelenina - mrkev, petržel, celer
  • Luštěniny, obiloviny
  • Sůl, popřípadě mořská řasa
  • Ochucovadla - sójová omáčka, koření

Všimněte si, že je zde několik nástrah: Například takové luštěniny se vaří mnohem déle, než květák, a přece je dáváme do pokrmu později. Takové případy musíme řešit tak, že si ty luštěniny předvaříme bokem, v jiném hrnci, a do pokrmu je přidáme až v jejich správný čas.

Mluvím-li o zásadách správného vaření, možná vás překvapilo, že jsem nezačal dlouhým seznamem vhodných a nevhodných surovin a že nesypu jeden recept za druhým. Totiž mezi ty nejdůležitější zásady patří nikoliv CO vaříme, ani Z ČEHO vaříme, ale S JAKÝM NALADĚNÍM a S JAKOU POHODOU vaříme.


Nyní přicházejí zásady organizační. Kuchyň je místo velkých zázraků, a tak si jí musíme náležitě vážit a trvale v ní udržovat pořádek. Je opravdu škoda nechávat v ní neumyté nádobí ve dřezu nebo umyté na odkapávači. Často tam straší celý den a často ještě přes noc. Řada z vás bude možná oponovat, ale na tomto trvám. 

NACHYSTEJTE SI VŠECHNY SUROVINY PŘEDEM K RUCE

Promyslete si, co budete potřebovat, a všechny suroviny také zkontrolujte. Je to proto, abyste se vyhnuli nepříjemnému překvapení v půlce práce, kdy například zjistíte, že jste zapomněli koupit vejce (bez kterých se ten váš recept neobejde), že mléko je zkyslé, uzenina prošlá apod. Pokud některá surovina potřebuje oloupat, nakrájet apod. (maso, zelenina...), vše opět udělejte předem - dříve než začnete vařit.

Všechny suroviny byste měli mít nachystané tak, aby jen stačilo vsypat je ve správný čas do hrnce nebo na pánev. Vyhnete se stresu a spěchu, když například zjistíte, že cibule měla být dávno na pánvi a vy ji ještě nemáte oloupanou.

Připravit si všechny komponenty předem má ještě jednu výhodu, umožní vám to udělat z vašeho vaření působivý příběh na sociální sítě - snadno nafotíte, z čeho se váš pokrm skládá, jak komponenty postupně přidáváte do hrnce nebo na pánev, a jak potom vypadá výsledek. Nakonec selfíčko s mastnou pusou a prázdným talířem, a srdíčka se jen pohrnou :-)

UKLÍZEJTE PRŮBĚŽNĚ

Málokteré jídlo vás natolik zaměstná, že nebudete mít během přípravy ani vteřinku volnou. Vždycky se najde nějaká chvilka mezi zamícháním, vsypáním další suroviny apod. Využijte ty chvilky k tomu, abyste už během vaření umyli a uklidili všechno nádobí, které už nebudete potřebovat. Vysypali jste zeleninu do hrnce? Tak misku, ve které jste tu zeleninu měli nachystanou, rovnou umyjte a ukliďte. Máte-li myčku, je to ještě snazší, ale jde to i bez ní. V ideálním případě dokončíte vaření a zjistíte, že máte na kuchyňské lince jen hrnec s jídlem a vařečku. 

PO JÍDLE UKLIĎTE ZBYLÉ NÁDOBÍ

To máte hned, vždyť vám zbyl jen ten hrnec, vařečka, pár talířů a příbory - za pět minut není co dělat. Čistá kuchyň se vám odmění pohodou, kterou z ní načerpáte s každým dalším jídlem...