Robinsonova kotlíková polévka s mořskými plody

15.07.2021

Vyzkoušeli jste chobotnici na marinovaných listech? Pak vám zbyl vývar, ve kterém se chobotnice vařila. Je opravdu výtečný, takže ho využijeme na polévku. Pokud jste chobotnici nevařili a chcete si Robinsonovu polévku připravit zvlášť, použijte rybí vývar.

Budeme potřebovat:

  • 3 l vývaru z chobotnice nebo silného rybího vývaru
  • 250 g mořských plodů (my jsme měli 4 čerstvé kalamáry)
  • 500 g brambor
  • 1 malý celer (cca 250 g)
  • 2 citróny
  • 50 g bylinek (oregano, estragon, rozmarýn, šalvěj, citrónový tymián)
  • 6 cherry rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 2 kávové lžičky hrubé soli
  • špetku mletého pepře

Brambory důkladně omyjeme a nakrájíme i se slupkou na větší kostky. Celer oškrábeme, nahrubo postrouháme a vhodíme spolu s bramborami do kotlíku s vývarem. Pak si připravíme bylinky - použijeme pouze lístky, které nadrobno nasekáme, citrony - ořežeme z nich kůru i s bílou slupkou, rozkrájíme na čtvrtiny, vypeckujeme, ořežeme všecka bílá dužnatá vlákna a takto očištěné díly pokrájíme na malé kousky. Česnek očistíme od slupky, stroužky ponecháme v celku, rajčata omyjeme.

Jakmile začne vývar s bramborami a s celerem vařit, přidáme bylinky, posekané citrony, česnek, mořské plody a rajčata vcelku. Přidáme špetku pepře. Vaříme přibližně tři čtvrtě hodiny, potom osolíme, ochutnáme a podle potřeby ještě chvilku povaříme. Během vaření nepřiléváme žádnou vodu, 3 litry původního vývaru by měly na polévku bohatě stačit, polévka by neměla být vodová.

Polévka je velmi vydatná, vývar z chobotnice, který jsme použili jako základ, je totiž velmi silný a neskutečně lahodný. Jeho chuť skvěle podtrhne směs bylinek s citrony. Tato polévka je opravdu nevšedním kulinářským zážitkem a velmi dobře zasytí - můžete ji servírovat jako samostatné jídlo.