Nejezte shnilá jablka, když máte čerstvá

08.10.2021

Je až s podivem, jak si ubližujeme a jak se ochuzujeme o plnohodnotné prožitky jenom proto, abychom "ušetřili", abychom využili všechno, co máme, bez ohledu na kvalitu a vhodnost pro nás. Myslíme si, že když už jsme vydali peníze nebo úsilí na získání něčeho (čehokoliv), že to nutně musíme spotřebovat nebo využít celé. Bez ohledu na to, že to svou kvalitu či hodnotu dávno ztratilo, nebo dokonce nikdy nemělo. A tak vznikne tzv. efekt shnilých jablek.


Ptáte se, co to je? Efekt shnilých jablek mi skvěle popsal jeden kolega, shodou okolností stejného jména, jako jeden významný atomový fyzik - a jeho objev má přinejmenším stejnou hodnotu, jako objevy jeho jmenovce. 

Povídal mi následující příběh: "My jsme měli na zahradě spoustu jabloní, a tak jsme pořád měli na stole nějaká jablka. Ale naše máma chtěla, aby se všechna jablka spotřebovala, a tak nás vždycky nutila sníst nejdříve ta nahnilá. Jenže do těch se nám moc nechtělo, takže než jsme je snědli, začala zahnívat i ta jablka původně zdravá. Takže my jsme vlastně celou dobu jedli jenom nahnilá jablka, přestože těch zdravých byl vždycky dostatek..." 

Je to zoufalý životní styl, daný neschopností rozloučit se s něčím, co už není tak kvalitní jak dříve. A přitom ta kvalita je stále na dosah! Jen se musíme umět toho nekvalitního vzdát - i za cenu, že toho kvalitního bude polovic. Ale o to více si to užijeme.

Vzdejte se nekvalitního životního stylu, nekvalitního partnerského vztahu, nedůstojného zaměstnání, všeho, co ve vašem životě nemá zaslouženou kvalitu. Bude to možná bolet, ale stojí to za to.