Marinovaná chobotnice na zelených listech

15.07.2021

Pokud si chcete vyzkoušet, jak se žilo rybářům kdysi dávno, když si po celodenním brázdění moře rozdělali na pobřeží oheň a vařili to, co ten den moře dalo, máme pro vás recept. Staňte se na chvíli Robinsony, sedněte si k ohni a kochejte se přírodou. Vaše myšlenky nechte plout jak malé beránky na letní obloze a dívejte se, jak pára z vašeho kotlíku stoupá k nebi. Jen vy, širá obloha a dary moře.
Budeme potřebovat:

  • 1 velkou chobotnici (přibližně 2 kg)
  • 5 bobkových listů
  • 1,5 dcl vinného (nebo jablečného) octa
  • Špetku mořské soli
  • 50 g bylinek (oregano, estragon, šalvěj, citrónový tymián)
  • Šťávu z 1 citronu
  • 2 lžíce olivového oleje extra virgin
  • Směs listových salátů (2 meší hlávky)
  • 1 pomeranč

Začneme tím, že rozděláme oheň a do kotlíku nalijeme 5 litrů vody. Zavěsíme kotlík nad ohniště a vhodíme 5 bobkových listů. Přikládáme a čekáme, až se voda začne sbírat k varu. Jakmile začnou stoupat první bublinky k hladině, vložíme do vody celou chobotnici (předpokládá se, že jste ji koupili jako my - v Makru - už vykuchanou). Poté, co je chobotnice ve vodě, stočí svá chapadla do neskutečných kudrlin, takže doporučujeme vzít dřevěné kleště a vytáhnout ji na chvilku z vody ven, abyste se podívali. Přitom se chobotnice také trošku ochladí, což je dobře, protože to napomůže tomu, aby nebyla tvrdá. 

Pokud vaříte chobotnici v hrnci na sporáku, kde je plamen prudší než na přírodním ohni, tak se doporučuje chobotnici vložit do vroucí vody, pak ji vytáhnout a ponořit do studené vody a tento postup opakovat 3x. Tím dosáhnete pozvolnější denaturace proteinu a vyšší měkkosti masa chobotnice. Co se týká kotlíkového vaření, není procedura se studenou vodou vůbec nutná, přírodní oheň denaturuje proteiny pozvolna a chobotnice bude po uvaření měkká jako máslo.

Takže pokud jste jednou zkontrolovali ta zavinutá chapadla, je čas chobotnici vrátit do vody a přilít ocet. Po nalití octa už jen vaříme a sbíráme pěnu, můžeme si také připravit bylinky - pečlivě otrháme lístky ze stonků (stonky vyhodíme). Chobotnici vaříme ve vodě s octem a s bobkovým listem 2 hodiny, po celou dobu jen pomalým varem a žádnou vodu do kotlíku už nepřiléváme. Po uvaření chobotnici vytáhneme na podnos a vývar, který nám zbyl v kotlíku, použijeme na Robinsonovu kotlíkovou polévku s mořskými plody.

Chobotnici pokrájíme na větší kousky, smícháme se špetkou soli a posypeme směsí bylinek - bylinkové lístky natrháme na menší kousky a vše promícháme. Vymačkáme šťávu z 1 citronu, pecky odstraníme a prošleháme vidličkou se 2 lžícemi olivového oleje. Touto marinádou chobotnici polijeme a opět dobře promícháme. Mísu zakryjeme fólií a dáme odležet do ledničky. Záleží na vás, jak dlouho chobotnici necháte marinovat. Dá se jíst klidně hned i bez zaležení, ale máme vyzkoušeno, že nejlepší je na druhý den. K servírování si připravíme směs listů salátu a kousky čerstvého pomeranče. Na listy naaranžujeme vychlazenou marinovanou chobotnici a hned podáváme: Doporučujeme s růžovým vínem a trochou romantiky...