Losos se zeleninovým salátem

Četli jste článek o vita-auriánství? Potom jste možná zvědaví, na ten náš první vita auriánský oběd. V naší rodině je stále hodně populární, drží se už několik let na prvních příčkách pomyslného žebříčku oblíbených jídel.
Zde je recept:
Ingredience pro 4 osoby
- 4 porce lososa
- 100 g loupaných slunečnicových semínek propláchneme a pak namočíme do vody cca na 4 hodiny.
Salát
- ledový salát
- žlutá paprika
- okurka
- pár červených rajčátek
- petrželová nať
Vše nakrájíme a dáme do mísy.
Čerstvého lososa dáme do pekáčku, osolíme mořskou solí a posypeme čerstvým nasekaným rozmarýnem nebo tymiánem. Na povrch můžeme položit tenký plátek másla, ale nemusí to být, protože losos je docela tučná ryba. Podlijeme trochou vody a dáme buď zapéct do trouby (potom rybu přikryjeme kouskem alobalu, nebo dusíme na sporáku pod pokličkou (my jsme dusili).
Mezitím, co je losos v procesu, slijeme slunečnicová semínka (vodu si zatím necháme) a dáme je do mixéru. Přidáme šťávu z 1 citronu, trošku mořské soli a mixujeme. Je nutné postupně přilévat vždy trošku vody ze semínek (nebo šťávy z dalšího citronu), aby vznikla řidší pasta. Jakmile je pasta tekutá, přelijeme s ní salát a vše promícháme.
Losos je hotový hned jak uvnitř lehce zrůžoví. Maso je v tu chvíli stále pevné a působí velmi čerstvě. Kdo má rád úpravu medium rare, tak nechá střed ryby syrový. Příprava ryby zabere jen chviličku a vyplatí se číhat na okamžik, kdy ji vypnout.
Servírujeme ihned po dokončení, i pár minut navíc v teplém pekáčku může způsobit, že maso povadne a je zbytečně měkké.
Příprava tohoto oběda mi zabrala 35 minut a salát s pastou ze semínek děti vyhodnotily jako "jo, to budeme dělat často".