Losos se zeleninovým salátem

05.09.2020

Četli jste článek o vita-auriánství? Potom jste možná zvědaví, na ten náš první vita auriánský oběd. V naší rodině je stále hodně populární, drží se už několik let na prvních příčkách pomyslného žebříčku oblíbených jídel. 


Zde je recept:

Ingredience pro 4 osoby 

  • 4 porce lososa
  • 100 g loupaných slunečnicových semínek propláchneme a pak namočíme do vody cca na 4 hodiny.

Salát

  • ledový salát
  • žlutá paprika
  • okurka
  • pár červených rajčátek
  • petrželová nať 

Vše nakrájíme a dáme do mísy.

Čerstvého lososa dáme do pekáčku, osolíme mořskou solí a posypeme čerstvým nasekaným rozmarýnem nebo tymiánem. Na povrch můžeme položit tenký plátek másla, ale nemusí to být, protože losos je docela tučná ryba. Podlijeme trochou vody a dáme buď zapéct do trouby (potom rybu přikryjeme kouskem alobalu, nebo dusíme na sporáku pod pokličkou (my jsme dusili).

Mezitím, co je losos v procesu, slijeme slunečnicová semínka (vodu si zatím necháme) a dáme je do mixéru. Přidáme šťávu z 1 citronu, trošku mořské soli a mixujeme. Je nutné postupně přilévat vždy trošku vody ze semínek (nebo šťávy z dalšího citronu), aby vznikla řidší pasta. Jakmile je pasta tekutá, přelijeme s ní salát a vše promícháme. 

Losos je hotový hned jak uvnitř lehce zrůžoví. Maso je v tu chvíli stále pevné a působí velmi čerstvě. Kdo má rád úpravu medium rare, tak nechá střed ryby syrový.  Příprava ryby zabere jen chviličku a vyplatí se číhat na okamžik, kdy ji vypnout. 

Servírujeme ihned po dokončení, i pár minut navíc v teplém pekáčku může způsobit, že maso povadne a je zbytečně měkké. 

Příprava tohoto oběda mi zabrala 35 minut a salát s pastou ze semínek děti vyhodnotily jako "jo, to budeme dělat často".