Kimči - kvašené čínské zelí

10.01.2022

Kimči (kimchi) je asijská nakládaná zelenina, která má mnoho variací. My připravujeme také několik druhů kimči s různými ingrediencemi, podle toho, na co máme chuť. Dneska tu máme recept na jednoduchou a dobře dostupnou variantu této lahůdky.

Suroviny

  • 2 větší hlávky čínského zelí
  • 3 svazky červených ředkviček
  • 1 menší cibuli
  • česnek podle chuti - my máme rádi ostré, dáváme 5-6 větších stroužků, můžete ubrat
  • zázvor o velikosti palce, také můžete ubrat
  • chilli (volitelně)
  • rybí a sójovou omáčku (alergici nahradí solí)

Pomůcky

  • lahev o objemu 5 l
  • těžítko, kameny nebo cokoli jiného na zatížení obsahu lahve
  • kvasné víčko nebo mikrotenový sáček a gumička
  • mísa na míchání, nůž, prkénko, struhadlo, menší miska

Postup

Čínské zelí pokrájíme na hrubší nudličky, cibuli nasekáme na malé kousky, ředkvičky rozkrojíme na čtvrtiny a vše dáme do mísy.

Česnek a zázvor nastrouháme na jemném struhadle, vlákna ze zázvoru dáme pryč a umístíme do menší misky. Pokud chcete kimči ostré, přidejte ještě hodně drobně nasekané chilli, my dáváme 3 červené papričky.

Do misky s česnekem, zázvorem a chilli přidáme 3 lžíce rybí omáčky a 2 lžíce tmavé sójové omáčky, pokud rybí omáčku vynecháte, dejte 5 lžic sójovky. Obsah malé misky dobře promíchejte.

Pokud sójovou omáčku a rybí omáčku vynecháváte, posypejte nakrájené suroviny ve velké míse solí, stačí 1 čajová lžička.

Obsah velké mísy promícháme a postupně přidáváme směs z malé misky. Je potřeba suroviny pořádně promačkat, aby změkly a pustily šťávu.

Když je zelenina v míse pěkně povolená, mokrá a na dně je vidět puštěná šťáva, můžeme začít plnit sklenici.

Lahev musí být čistá, ale vyvařovat není třeba. Plníme a dobře udusáváme, aby se odstranily všechny vzduchové kapsy a bubliny. Když je lahev naplněná, slijeme do ní všechnu šťávu, která zbyla na dně mísy a zatížíme kameny. Kameny musí být perfektně čisté, k dostání jsou například porcelánové kameny, které se dobře udržují. Je možné použít jakýkoli předmět, který je dostatečně těžký a projde hrdlem sklenice, ale pořádně ho vydrhneme a pokud má hrubý povrch jako kámen z řeky, vložíme ho do sáčku z potravinářské fólie a zavážeme na uzel, zamezí se tak množení nežádoucích mikroorganismů.

Pokud v lahvi není dost tekutin, svaříme vodu, 1 dcl nalijeme do misky a rozpustíme v ní špetku soli. Až slaná voda ochladne na přijatelnou teplotu (teplotu těla), vlijeme do sklenice. 1 dcl by měl stačit na to, aby zelenina byla úplně potopená a stál nad ní 1 cm tekutiny. Pokud tomu tak není, tak dolijeme další slanou vodu.

Pak sklenici uzavřeme kvasným víčkem nebo přetáhneme hrdlo mikrotenovým sáčkem a zajistíme gumičkou. Postavíme lahev na tmavé místo a necháme kvasit při pokojové teplotě.

Lahev nedávejte úplně plnou, při kvašení obsah bublá a nabývá na objemu, mohlo by se stát, že ze sklenice uteče šťáva a to je pak v bytě cítit.

Kimči je možné konzumovat už 5. den, je sice ještě hodně mladé, ale chuť už má. Nabírejte vždy čistou lžící nebo naběračkou. Po prokvašení je možné část obsahu přesunout do zavařovaček, které se vejdou do ledničky a množství, které se sní do týdne, nechat v původní sklenici na lince. Obsah by měl být ale pořád potopený v dostatečném množství šťávy, aby k němu neměl přístup vzduch.

Naše verze kimči je ostřejší, ředkvičky pustí barvu, takže vykvašené zelí je lehce růžové a to vypadá moc dobře. Podle našich zkušeností se tohle ostřejší kimči nekazí, děláme ho do pětilitrovky a vydrží nám 6-8 týdnů.