Jak zadělat kvásek bez vážení

15.11.2020

Chcete si zjednodušit přípravu kvásku? Zkuste to bez vážení. Není to žádná věda, stačí dodržet postup a mít trošku zkušenost s konzistencí těsta. Pokud jste začátečníci, klidně to zkuste taky, o nic nejde. Vše je o pozorování, takže pokud vás zajímá, jak to s kváskem funguje, experimentujte. Tady najdete pár rad do začátku.

Jak zadělat kvásek bez vážení

Kvásek je možné připravit jen tak od oka. Je potřeba pouze vyladit poměr mouky a vody, aby výsledné těsto mělo hladkou, krémovou konzistenci jako pomazánka, která se dá lehce namazat na chleba. Pak je všechno v pořádku a kvásek se podaří.

Pokud dáte více vody a zadělaný kvásek je řidší, vzejde i tak. Doba kvašení bude ale kratší a řidší kvásek také vydrží kratší dobu v lednici.

Pokud je zadělaný kvásek příliš hutný, přilijte vodu. V těstě by neměla být žádná suchá místa a těsto by nemělo být hrudkovité. Voda napomáhá správnému prokvašení. 

Můj tip pro pečení

Kvásek vždy zadělávám a udržuji z žitné mouky a pro pečení používám mouku špaldovou nebo pšeničnou. Žitná mouka dá těstu výtečnou chuť a pšenice zaručí zase kyprost upečeného těsta. Pokud byste pekli pouze z žitné mouky, bude výsledný produkt méně nadýchaný, žito je více lepkavé a nedokáže při pečení tolik naskočit. 

Trocha teorie aneb co to kvásek vlastně je

Kvašení mouky způsobují kvasinky. Kvasinky jsou jednobuněčné organismy, které se množí pučením. Tento způsob rozmnožování je jednoduchý, proto se kvasinky v ideálních podmínkách rozmnožují velmi rychle. Kvasinky potřebují pro život teplo (ideální je teplota lidského těla), vodu a dostatek potravy, kterou je v tomto případě obilný škrob. Škrob je vlastně polysacharid, který kvasinky rozkládají. Tímto procesem se mouka pro člověka stává lépe stravitelnou a získává svou typickou nakyslou chuť. Jestliže kvasinky všechen škrob spotřebují, je potřeba jim dodat novou potravu, tj. kvásek tak zvaně přikrmit( tj. dosypat žitnou mouku, přikápnout vodu a dobře promíchat do konzistence lehce roztíratelné pomazánky).

Tip

Kvasinkovou kulturu můžeme při dodržení výše popsaných zásad množit neomezeně dlouho, není v tom nic složitého. Je potřeba pouze jednou týdně rozmíchat vodu s moukou a zajistit, že budou přítomné startovací kvasinky (1 čajová lžička původní kultury). Většinou to dělám tak, že odeberu kvásek ze skleničky, ale nechám trošku na dně a do tohoto zbytku pak přidám mouku a vodu a zamíchám. Zbytky kvásku na stěnách zajistí další kvašení a nemusím myslet na odebírání kvásku z  mísy, ve které mám připravený velký kvásek pro pečení.