Jak v kuchyni udržet pořádek

20.06.2018

Původně jsem chtěl tyhle informace zařadit do kapitoly Zásady správného vaření, ale uvědomil jsem si, že toto svou povahou patří trošku jinam. Zásada, kterou si teď povíme, je spíše trik, jak přimět sebe i ostatní členy domácnosti k udržování pořádku. Udržet pořádek v kuchyni - při vícečlenné domácnosti - je vpravdě sysifovská práce a každá rada má cenu zlata...


Moje rada zní: Mějte v oběhu jen nejmenší možné množství nádobí. Máte-li čtyřčlennou domácnost, mějte v kuchyni maximálně čtyři talíře od každého druhu, čtyři sady příborů, čtyři hrnky, čtyři sklenice atd. V opačném případě totiž nejpozději odpoledne zjistíte, že ačkoliv jsou doma jen čtyři lidé, je vytaženo všech patnáct hrnků, víceméně náhodně rozmístěných po celém bytě. V každém z nich je čajová lžička a nedopitý čaj, kafe, kakao apod.

Kdybyste měli hrnků pětadvacet, bude večer vytaženo všech pětadvacet. Udělat za takových okolností večer pořádek a jít do postele s čistou kuchyní a umytým veškerým nádobím, to zpravidla obnáší hodinu práce a několik konfliktů s méně aktivními členy domácnosti. Máte-li jen čtyři hrnky, na konci dne je posbíráte snadno a bez konfliktů. Samozřejmě, může se stát, že čekáte návštěvu a budete potřebovat hrnků či jiného nádobí více. Pro tyhle případy si klidně mějte v zásobě další nádobí, ale pozor - NIKDY by nemělo být běžně k dispozici v kuchyni. Nechť je uložené v krabici v komoře nebo ve skříni - prostě kdekoliv tak, aby za běžných každodenních okolností bylo pro každého jednodušší si ten jeden vytažený hrnek (talíř, lžičku...) opláchnout a použít znovu, než jít hledat nějaký čistý hrnek kdoví kam do krabice.

Věřte zkušenému, moje domácnost mívá střídavě až šest členů - dva dospělé a čtyři děti. Taková sestava už člověka docela vytrénuje...