Domácí jogurt

16.01.2019

Domácí výroba potravin má mnoho výhod. Za prvé víte přesně, z čeho se váš výrobek skládá, a můžete se spolehlivě vyhnout konzervantům a jiným éčkům. Za druhé si opravdu pochutnáte, což vyplývá jednak z čerstvosti a jednak z už zmíněné nepřítomnosti éček. A za třetí zpravidla výrazně ušetříte. Jako třeba na domácím jogurtu. Podívejte se spolu s námi, jak se takový domácí jogurt vyrábí.


Je výhodou, pokud máte jogurtovač - zařízení sloužící k pohodlné výrobě jogurtů. Jogurtovač, který máme my, je taková vyhřívaná základna, do které se vkládá sedm skleniček běžné jogurtové velikosti (ty jsou v příslušenství). Skleničky vyjdou s rezervou na jeden litr jogurtu. Jogurtovač můžete pořídit přibližně za 600 Kč, což není nijak dramatická cena a přípravu to zjednoduší v tom smyslu, že jogurt je díky teplu rychleji hotový a ve skleničkách už máte jednotlivé porce.

Výrobu jogurtu si můžete vyzkoušet i bez jogurtovače. Použijete přibližně litrovou misku s víkem, pokud vám nevadí, že z ní budete ubírat jednotlivé porce. Nebo použijte skleničky od marmelád, rozlijte do nich obsah a necháte stát na teplém místě. Počítejte však s tím, že příprava jogurtu bez zahřívání trvá déle a závisí na teplotě místnosti.

Jaké suroviny budeme potřebovat?

2 lžíce obyčejného bílého neochuceného jogurtu, který poslouží jako startovací kultura

1 litr plnotučného pasterizovaného mléka

Bílý jogurt coby startovač můžeme použít ten nejlevnější, případně vezmeme zbytek jogurtu z minulé várky našeho vlastního jogurtu. Pokud jako startovací kulturu použijeme náš vlastní jogurt z minula, je zpravidla nový jogurt o něco kyselejší než ten předchozí. My proto raději používáme startovací jogurt z obchodu.

Postup

Mléko zahřejeme v hrnku s hubičkou na teplotu okolo 35°C a přidáme do něj dvě polévkové lžíce bílého jogurtu. Pořádně rozmícháme a hned naléváme do skleniček. Skleničky zavíčkujeme a vložíme do jogurtovače. Spotřeba elektrické energie je v jogurtovači opravdu minimální, takže se nemusíte obávat. Přikryjeme víkem a necháme zahřívat 4 až 6 hodin. Poté vypneme vyhřívání a necháme jogurt dojít cca 8 hodin, než ho uskladníme v lednici. 

Hotový jogurt je poměrně tuhý, při otočení skleničky nevyteče. 

Řecký jogurt

Místo mléka můžeme použít desetiprocentní smetanu, čímž vyrobíme tzv. řecký jogurt, který je ještě tužší. 

Ovocný jogurt

Chcete-li, můžete jogurt vylepšit ovocnou marmeládou, kterou dáte na dno skleniček před zalitím mlékem - v takovém případě bude jogurt naopak o něco řidší. 

Pro úplnost ještě upozorníme, že čerstvé nepasterizované mléko, které lze koupit v automatech, není vhodné - to je samo o sobě dost živé, po zahřátí si žije svým vlastním životem a s jogurtovou kulturou se moc nekamarádí.