Buďte vybíraví v surovinách

Ve stravování nám bude pro začátek stačit, když vyměníme naše běžné komponenty jídelníčku za tytéž, jen kvalitnější sortu. Prozatím nemusíme opouštět naše stravovací návyky, změníme pouze naše návyky nakupovací. Uveďme si nejžhavější kandidáty na výměnu.
Jen malá vsuvka pro jistotu: Na tomto místě bych rád slavnostně prohlásil, že nejsem agent pobírající provize za reklamu. Pokud uvedu název výrobku, tak jej doma používáme a jsme spokojeni s jeho kvalitou - a to je vše.
OLEJ PANENSKÝ A TAJEMSTVÍ JIŽNÍCH NÁRODŮ
Nebudu asi daleko od pravdy, když si tipnu, že v supermarketu sáhnete dost často po tom nejlevnějším. Pokud ale plánujete vylepšit stravování, měli byste sáhnout po oleji panenském, tedy zastudena lisovaném. Jedině v něm jsou totiž zachovány všechny cenné složky - vitamíny a minerály. Část tajemství dlouhověkosti jižních národů spočívá právě v dostupnosti panenských olejů. Tak proč to nedělat také tak? Můžete vyzkoušet i jiné oleje lisované za studena, jen mějte na paměti, že panenské oleje se nehodí na smažení nebo na podmaštění při pečení - při vysokých teplotách rychle degradují a ve změněné formě se stávají naopak zdraví škodlivými. Na vysoké teploty používejte speciální tuky, například na smažení je dobré domácí sádlo, případně přepuštěné máslo ghí a pro fritování je vhodný fritovací olej.
SOJOVÁ OMÁČKA JE ŽIVÁ VODA
Potravinářský průmysl si spoustu věcí ulehčuje používáním chemikálií tam, kde by mohl použít přírodní komponenty, protože je to levnější. Je mnohem snazší vyrobit potraviny z nekvalitních surovin a "dochutit" je nějakou chemií, než použít suroviny kvalitní bez nutnosti umělého dochucování. A tak v potravinách nacházíme spoustu éček, často maskovaných pod nenápadným označením. Dost častým zástupcem je E621 - glutaman sodný. Na potravinách je uváděn jako "zvýrazňovač chuti" a schválně si všimněte, v kolika potravinách a ochucovadlech je použit. Pokud na obalu najdete varování, že výrobek není vhodný pro děti do tří let, není to vhodné ani pro vás. Slyšeli jste někdy o "syndromu čínských restaurací", kdy některým lidem bývá špatně a jídlo jim leží v žaludku? To je právě ta přemíra glutamanu, kterým čínští a ostatní asijští kuchaři opravdu nešetří.
Představme si proto zástupce ochucovadel, který z těchto zvyklostí naprosto vybočuje: Přírodně fermentovaná sojová omáčka. Ani tu ovšem nedostanete v běžných potravinách, opět se budeme muset vypravit do specializovanějších prodejen nebo do zdravé výživy. Ta, o které mluvím, nemá nic společného s nasládlými sojovými omáčkami, které znáte ze supermarketu, je vyráběná čistě přírodním procesem a - jak výrobce uvádí - neobsahuje žádné chemické přísady ani barviva. Její jména znějí exoticky, není divu, jde o dovoz z Japonska. První z nich, Johsen Shoyu, obsahuje kromě sóji také podíl pšenice, je tím pádem levnější, nijak jí to však neubírá na kvalitě. Nejvyšší sortou je ovšem Tamari, vyráběná čistě ze sóji - to už je pravá živá voda.
ZPÁTKY K MÁSLU
Nejsem velkým přítelem margarinu a podobných náhražkových másel. Pokud se o ně budete zajímat více, zjistíte, kolik vlastností je tam upravováno chemicky. Jsou tam barviva, aby to bylo žluté, jsou tam emulgátory, aby to drželo pohromadě při různých teplotách a přitom to zůstalo tak akorát roztíratelné. No a pak jsou tam aromata, aby to aspoň vzdáleně chuťově připomínalo máslo. Tak proč vlastně nepoužívat rovnou to máslo? Když jsem se ptal lidí, jestli používají pravé máslo nebo máslo "rostlinné" (to je ten margarin), už vícekrát jsem dostal tutéž odpověď: Když ono se to máslo, když ho vytáhnu z ledničky, tak špatně roztírá! Tak tady u tohoto se nyní zastavíme.
Spěch a pohodlnost nám neprospívají. Souputníkem spěchu je totiž stres a ten už jsme prohlásili za našeho nepřítele číslo jedna. Pokud si na svou snídani nebo svačinu nedokážeme najít dostatek času a pohody, je v našem životě něco v nepořádku a rozhodně to stojí za pořádné zamyšlení. A pohodlnost - ta nám otupuje aktivitu a vynalézavost, další nezbytnou složku našeho elixíru mládí. Témat k zamyšlení víc než dost. Ale tohle nevyřešíte ze dne na den - a tak to vezmeme po malých krůčcích. Dnes tedy aspoň návodem, jak si z neroztíratelného másla uděláte roztíratelné. Je to návod z moudrostí mé babičky, jako mnoho jiných a dávno zapomenutých postupů.
Vezměte půl kostky másla a nechte při pokojové teplotě změknout. Vezměte misku vhodné velikosti a změklé máslo zatlačte na dno krabičky a uhlaďte (stěrkou nebo lžící). Tak, a teď přijde ta finta: Máslo zalijte vodou a nedávejte do ledničky, nýbrž do spížky! Voda zabrání přístupu vzduchu a máslo se nebude kazit ani při pokojové teplotě. A vždy bude snadno roztíratelné. Budete-li si chtít namazat chleba, vylijete vodu, namažete chleba, nalijete novou vodu. Ještě lepší je použít vodu mírně osolenou, sůl má také konzervační a dezinfekční účinky a máslo tak vydrží déle.
No, a ten čas, který získáte tím, že nebudete muset čekat na to, až vám máslo změkne, věnujte třeba zamyšlení nad tím, proč vlastně pořád tak spěcháte...
RYBÍ TUK NAŠTĚSTÍ NEMUSÍME
Je to ale důležitý zdroj omega-3 mastných kyselin - tolik potřebných pro regeneraci organizmu. A my, chceme-li si zachovat věčné mládí, musíme tu regeneraci účinně podporovat. V čem nám vlastně ty omega-3 mastné kyseliny pomáhají?
Kromě velmi příznivého účinku na srdeční systém podporují regeneraci organismu po vyčerpání - ať už po jakékoliv fyzické námaze, nebo i po prodělané nemoci. Opravdu skvělá věc a odborný výklad najdete na internetu na mnoha stránkách. Ovšem rybí tuk svou chutí leckoho odradí, tak jak to udělat, aby se vlk nažral a rybí tuk zůstal netknutý? Samozřejmě, musíme hledat jiné zdroje. Jedním z nich jsou potravinové doplňky, mnohdy s nejistým účinkem a dost vysokou cenou. Prozradím vám tedy, že velmi vydatným zdrojem omega-3 mastných kyselin je len a jeho semínka. Je to jediná rostlina, ve které byste našli tyto kyseliny v dostatečném množství. A tak je dobré zařadit lněná semínka do jídelníčku.
Můžete volit třeba lněný olej, ale jen panenský - za studena lisovaný. Skladujte jej vždy v temnu a chladu, olej velmi rychle degraduje. Pokud chcete mít zajištěnou čerstvost, použijte přímo lněné semínko, můžete ho použít jako posypku, přísadu do pomazánky nebo do chleba. Semínko je je však potřeba namlít (třeba v mixéru), abychom rozdrtili jeho slupku, jinak je tak silná, že z obsahu nepomletých semínek bychom nic nezískali a druhým koncem by zase vyšly ven. Pomletá semínka neskladujte, namelte si vždy čerstvá, lněný olej velmi rychle žlukne.