Bez koření není vaření

24.08.2013

Málokdo si uvědomuje obrovský význam koření - nejenom pro vaření, ale i historický. Kvůli koření se vedly války, kvůli koření se podnikaly objevitelské výpravy, vznikaly nové námořní i pozemské cesty a i díky nim byla objevena Amerika. Netvrdím, že bez koření bychom o americkém světadílu dodnes nevěděli, ale přece jenom, koření stálo v pozadí i těch nejvýznamnějších historických událostí. V úctě k jeho významu bychom měli s kořením také nakládat a patřičně si ho vážit.


A tak se vraťme k jedné ze zásad správného vaření, která se váže ke koření. Úcta k pokrmu, který připravujeme, spočívá nikoliv v tom, že do něj nasypeme téměř všechno koření, které v kuchyni najdeme, ale v tom, že najdeme pro daný pokrm a pro danou chvíli koření nejvhodnější.

Každé koření nese svoji energii a svoji náladu - a my můžeme obojí využít k tomu, abychom naši vlastní energii a náladu správně vyladili. Cítíte-li například, že dnes potřebujete v těle trochu víc ohně, sáhněte třeba po chilli. Toužíte-li po romantice, zkuste skořici nebo oregano. Potřebujete-li pročistit, použijte zázvor nebo česnek. Atd. atd... Naštěstí vůbec nepotřebujete nějaké odborné znalosti. 

Ideální koření pro dnešní den najdete velmi snadno: Vezměte každé koření do ruky, podívejte se na jeho barvu, přičichněte si k němu... To pravé koření vám samo řekne: Ano, dnes to budu já. Vyberte si jedno nebo dvě, jen velmi výjimečně tři různá koření. 

Nebojte se pálivých koření, jejich účinky snadno zmírníte mlékem či jogurtem. Spousta typických indických jídel je opravdu velmi ostrá, ale víte o tom, že Indové k nim podávají také speciální nápoje zvané Lassi, což je jogurtové mléko jemně ochucené nejčastěji solí, římským kmínem, nebo mangem? Evropan, který tohle neví a dá si Vindaloo s pivem, tak plive oheň ještě druhý den. Indové své pálivé speciality zapíjejí Lassi, jsou v pohodě a Evropany kuckající po chilli nechápou.