Antioxidanty - kde je jich nejvíc?

05.01.2022

Antioxidanty jsou látky, které buňky chrání před narušením vlivem oxidačního stresu. Silné antioxidační účinky má vitamin C, vitamin E, selen, měď a zinek. Dalšími látkami s antioxidačními účinky jsou karotenoidy, které se vyskytují v mnoha rostlinách a jsou rozpustné v tucích. Jsou přítomny v buněčných membránách a na zdraví každé jednotlivé buňky závisí zdraví celého organismu, proto je dobré mít dostatečnou hladinu karotenoidů a dalších antioxidačních látek v těle.

Antioxidanty jsou vitamíny, minerály, nenasycené mastné kyseliny a stopové prvky. Pokud jich máme v těle dostatek, chrání nás před destruktivními změnami, v jejichž důsledku vznikají civilizační choroby nebo také rakovinné bujení.

Jak poznáme, že máme těchto látek dost? Lze to změřit pomocí Ramanovy spektroskopie na biofotonickém skeneru. Na přístroj se přikládá dlaň, měření je rychlé a paprsky, se kterými skener pracuje, nejsou cítit. Podle výsledného skóre pak můžeme zvážit, jakým způsobem hladinu antioxidantů doplnit.

Prozkoumejte, jak jste na tom s antioxidanty vy.

Každý den bychom měli konzumovat hodně zeleniny a ovoce, abychom měli antioxidačních látek dostatek. Někdy se ale ukáže, že i přes veškerou snahu je hladina antioxidantů nízká.

Jak je to možné? Na vině je stres a také zatěžující emoce, pokud právě prožíváte nelehké období svého života. Ve stresových a vypjatých okamžicích je dobré vzít si na pomoc kvalitní doplňky stravy.

Karotenoidy v potravinách

  • Oranžové karotenoidy - obsahují je oranžové potraviny (mrkev, meruňky, oranžové papriky, dýně, kaki, oranžový meloun, pomeranče..). Oranžové karotenoidy v součinnosti s vitamínem A chrání buňky před poškozením a intenzivně přispívají k opravám již poškozených částí. Opravné procesy posiluje zinek a vitamín B3.
  • Červené karotenoidy - k nejvýznamnějším červeným karotenoidům patří lykopen, který obsahují nejvíce rajčata a dále červené papriky, růžový grep, granátová jablka, chilli papriky, vodní meloun atd.). Velkým objevem z nedávné doby je astaxantin, který má silné protizánětlivé účinky. Nachází se v mořském planktonu a v mořských rybách a živočiších jako jsou lososi, krabi, krevety a další, u nich můžeme pozorovat načervenalé zabarvení těla.
  • Žluté a zelené karotenoidy - nejznámějším zástupcem je zde lutein. Žluté a zelené karotenoidy mají kromě celkové ochrany buněk pozitivní vliv na zrak. Jsou obsaženy v kapustě, špenátu, brokolici, v salátu, kukuřici, kiwi, v celeru, výhoncích, žlutých melounech, hrášku, banánech, avokádu atd. Lutein obsahuje také vaječný žloutek.