nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi
 

Syna v devadesáti šesti? Proč ne?

Zdeněk Breitenbacher
 
 
Bulvár dnes přinesl pro nás velmi zajímavou zprávu:
Šestadevadesátiletý indický farmář Ramajit Raghav má další dítě. Stojí za to přečíst si i starší článek, který se věnuje narození předchozího Raghavova syna, to když Raghavovi bylo 94 let. Už tehdy to byl důvod pro zápis do Guinessovy knihy rekordů...

Je nad slunce jasné, že hranice máme jen takové, jaké si sami stanovíme. Raghav si žádné hranice nestanovil, a tak je stále mladíkem - jak i jeho žena výslovně potvrzuje. Na rýpavé poznámky, že jeho synové brzy osiří, reaguje slovy „To se nestane ještě dlouho, pokud mě neuštkne černá mamba.“ V onom starším článku je více informací, určitě stojí za přečtení.
 
Je zvláštní, že lidé, obdaření takovým výjimečným životem, nejsou nijak sdílní, a zvědavým novinářům toho moc neřeknou. Nad těmi dary, které jim naprostá většina z nás může jen závidět, se nijak zvlášť nezamýšlejí. Prostě „Bůh to tak chtěl.“ Berou to jako samozřejmost. Ve skutečnosti, ona to opravdu je samozřejmost, pokud se zamyslíme nad jejich prostým životem.
Ramajit Raghav je celý život farmářem a celý svůj život je aktivní - doslova ve dne i v noci. Přitom se můžeme domýšlet, že se nijak neutápí v hojnosti, ale naopak žije velice střídmě - podobně jako nedávno zmiňovaná 132-letá Antisa Chvičavová
 
Zjednodušený recept na elixír mládí je tedy odhalen:
AKTIVITA A STŘÍDMOST.
  Komentáře
  Neměli byste vynechat

Co je to vlastně stáří?

Zdeněk Breitenbacher
V tisku se nedávno objevily diskuze, kdy vlastně začíná stáří. Pochopitelně, pisatelé zjistili, že hranice stáří se nedá definovat jednoznačně, přesněji řečeno, nedá se definovat vůbec a různé skupiny odborníků i laiků se prostě mezi sebou vůbec neshodnou. Definic, co je to stáří, tak máme hned několik, přičemž si troufám tvrdit, že správná není ani jedna z předložených. Dobrá, řeknete si, na Elixíru mládí byste měli vědět, jak to tedy je, nebo ne?

Marinovaný steak z tuňáka na grilu

Jolana a Zdeněk Breitenbacherovi
Rybí maso je vždy vítanou součástí zdravého stravování. Bílé maso ryb je mnohem lehčí a snadněji stravitelné, než v našich zemích oblíbená masa červená. Nabízí se také mnohem větší pestrost - zatímco z červených mas máme na výběr jen hovězí a vepřové, případně ještě skopové a nějakou tu divočinu, ryb je na výběr mnohonásobně více. Není také problém sehnat rybu čerstvou, například v obchodech Makro a Ocean 48. Kdykoliv nakupujeme v Makru, stavíme se u ryb a většinou si také nějakou odneseme. Tentokrát se nám zalíbil tuňák a o recept se s vámi samozřejmě podělíme v článku.

Občas se ocitneme v situaci, kdy máme udělat nějaké důležité rozhodnutí - a nevíme si rady. Zvažujeme věci ze všech stran, už známe výhody i nevýhody jednotlivých variant, ale stále se nemůžeme rozhodnout.
Naše bytost ovšem není obdařena jen vědomím, které vše zvažuje a hodnotí, nýbrž také podvědomím, které sahá mnohem hlouběji a má jemné spojení s celým universem. A tak na podvědomé úrovni je rozhodnutí dávno provedeno, jen ještě nevybublalo až do vědomí. Jak se můžeme do svého podvědomí podívat? Jak v něm číst? Jak dostat na povrch informace, které potřebujeme?

nezávislost • energie • styl
© 2012-2020 Zdeněk a Jolana Breitenbacherovi